Hur ser det hållbara resandet ut i framtiden? Den frågan kan sannolikt ingen svara på, även om många pratar om det. Däremot får man en inblick i hur det hållbara resandet såg ut för länge sedan genom att bekanta sig med affischutställningen Come to Norden, som visas på Nordiska museet i Stockholm fram till 6.11.2022.
Affischutställningen är en uppföljning på tidigare utställningar Come to Finland och Come to Sweden. Bakom initiativet står föreningen Affischjägarna med finländska journalisten Magnus Londén i spetsen.
Utställningen, som består av 130 reseaffischer från alla fem nordiska länder, visar hur Norden mellan 1890-talet och 1960-talet försökte locka till sig turister från europeiska kontinenten och Nordamerika. Det är första gången affischerna visas samlade.
Bländande och konstnärliga reseaffischer lockade potentiella turister med bekväma resor längs vattnet och storslagen natur med fjäll och fjordar, skärgård och insjöar och små pittoreska huvudstäder.
Alla affischer presenteras i originaltryck och är av gjorda av affischkonstnärer och reklammakare som gått in för att skapa en bild av Norden som resenärens paradis. I slutet av 1800-talet förde ångbåtar och järnvägslinjer turisterna upp i höga Nord. I och med att resenäringen växte till sig med tilltagande välstånd uppstod den illustrerade reseaffischen, som var sin tids internetreklam. Efter 1960-talet togs andra marknadsföringsmetoder i bruk.
Affischerna representerar sin samtid och visar hur fritidsresandet till och inom Norden såg ut under första hälften av 1900-talet. Det bekväma livet i ångbåtens och tågets första klass ter sig lockande, medan fjällvandringar och skidsemestrar var mer spartanska när det begav sig för 50 till 100 år sedan…
Utställningen på Nordiska museet är både intressant och rolig, samtidigt som den ger anledning till eftertanke om hur den framtida turismen kommer att se ut. Med sin fräscha framtoning lockar Norden till sig folk även när vi kommit över pandemin och resandet tilltar igen.
Frågan är hur man gör det på ett hållbart sätt. Nordens ömtåliga natur tål knappast massturismens slitage. Det har man redan kunnat konstatera i Island och på Färöarna och Grönland. Och mången köpenhamnare ondgör sig över att ”byen” under sommarhalvåret översvämmas av turistgrupper, som förvisso hämtar klirr i kassan, men även sliter på omgivningen och minskar utrymmet för huvudstadsborna själva
Henrik Wilén