Litteraturen har sedan länge en framträdande roll i den nordiska kulturgemenskapen. Redan på 1800-talet var nordiska författare och kulturpersoner förtrogna med grannlandets litteratur, som de läste på originalspråket. Den skandinaviska språkförståelsen var utbredd inom kulturkretsar. Till exempel var Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg en bästsäljare i Sverige och välkänd även i övriga Norden. Detsamma gällde för Runebergs vän, journalisten och skriftställaren Zacharias Topelius. Enligt historiska källor var duon en särdeles bra affär för det nystartade förlaget Bonnier. Trenden fortsatte in på 1900-talet, men språkförståelsen spred sig inte i vida kretsar, som visserligen gärna läste grannlandets litteratur, men helst på sitt modersmål.
Bibliotek, litteraturkretsar och Föreningarna Norden spred information om nordisk litteratur under förkrigstiden, men det var egentligen först med instiftandet av Nordiska rådets litteraturpris 1961 som medvetenheten om och intresset för nordisk litteratur spred sig i vidare kretsar. Priset har också fått internationell uppmärksamhet, och därmed placerat Nordens litteratur på världskartan, för att använda en idrottsterm. Den första pristagaren 1962 var Eyvind Johnsson, Sverige. Fjolårets pristagare Niviaq Korneliussen var den första grönlänningen som fick priset. ”På tiden!” löd ett berättigat allmänt omdöme. Vem tar priset i år? Det får vi veta den första november när Nordiska rådet håller sin prisgala i samband med sessionen i Helsingfors.
För att sprida information om nordisk litteratur och svara mot en efterfrågan bland den läsande allmänheten har Föreningarna Norden i över 20 år ordnat Nordisk litteraturvecka (tidigare Nordisk biblioteksvecka). Litteraturveckan hålls under vecka 46 i november varje år och finansieras av Nordiska ministerrådet. Högläsning för vuxna och barn i folkbibliotek, skolor och andra kulturinstitutioner är populärt inte bara i Norden, utan också i Baltikum och en del andra europeiska länder. Kulturexport på folklig nivå och en bra uppföljning på den publicitet som Nordiska rådets litteraturpriser får varje år. Litteraturveckan är Nordens största litteraturprojekt och samlar tiotusentals åhörare till högläsning och diskussion. I år är temat Natur i Norden och årets högläsningsbok för vuxna är Ålevangeliet av den svenska författaren Patrik Svensson. Årets högläsningsbok för barn, Om du möter en björn, är ett nordiskt bilderbokssamarbete mellan finlandssvenska Malin Kivelä och Linda Bondestam och danska Martin Glaz Serup. Boken är även nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.
Vi ses och hörs på biblioteket!
Henrik Wilén